top of page
Zoeken

Geen voornemens... maar doelen!

Foto van schrijver: Saskia Verhaeren, GroeibreinSaskia Verhaeren, Groeibrein

Dit artikel richt zich niet op voornemens, maar op het realiseren van jouw nieuwe doelen. Wat is het verschil? Dat wordt snel helder. Hier vind je bovendien waardevolle informatie en praktische tips om dit te bereiken.


Stel je voor: je bent op een levendig feestje, met een heerlijk glas wijn in je hand, en iemand vraagt: "Hoe verander je nou echt iets in je leven?" Laat ik eerlijk zijn: het begint niet met grootse of goede voornemens. Het begint met de moed om te falen, en de bereidheid om te leren en te groeien.

Vrijblijvendheid

Aan het eind van het nieuwe jaar maken veel mensen allerlei plannen voor het jaar dat voor hen ligt. Misschien heb jij ook wel voornemens? Bij mij roepen voornemens een bepaalde vrij-blijvendheid op, omdat het een algemene intentie om iets te verbeteren, terwijl een doel specifieker en meetbaar. is. En dat hebben onze hersenen nu juist nodig om het anders te leren doen.




Alleen een doel als een stip op de horizon die je nog niet kan bevatten, dat werkt juist niet. Wanneer het niet helemaal duidelijk is voor je bovenkamer, verval je al snel in oude, vertrouwde patronen.


'Breekdag'

Na twee en een halve week in het nieuwe jaar, zo rond 18 januari, geven mensen hun goede voornemen alweer op. De zogeheten 'breekdag'. Het verwijst naar het "breken" of loslaten van de voornemens die aan het begin van het jaar zijn gemaakt. Het illustreert hoe moeilijk het kan zijn om daadwerkelijk verandering in het eigen gedrag aan te brengen. Het is een herkenbaar fenomeen waarbij veel mensen merken dat hun aanvankelijke motivatie begint te vervagen. Dat kan anders!


Van intentie naar actie

In plaats van goede voornemens kun je leerdoelen voor jezelf stellen. Wat wil ik gaan leren? Wat wil ik anders leren doen? Wat heb ik daar voor nodig? Hoe ga ik dat doen? De nadruk leg ik bewust op 'leren' en niet op presteren. Verderop begrijp je waarschijnlijk nog beter waarom dat werkt.


Een leerdoel wordt pas echt krachtig wanneer het helder en specifiek is. Het geeft niet alleen aan wat je wilt bereiken, maar ook welke stappen je gaat zetten (tussendoelen), hoe je dat gaat doen en binnen welke termijn. In plaats van het vage voornemen "Ik wil goed dansen", zou je kunnen zeggen: "Ik wil leren dansen en neem twee keer per week op dinsdag en vrijdag 1 uur Tango-les bij dansschool Dance." Dit maakt het doel concreet, meetbaar en tijdgebonden, wat de kans op succes vergroot. Focus hierin op het leren dansen en de stapjes (letterlijk én figuurlijk), in plaats van op het einddoel!


Dansmetafoor

Dit dansvoorbeeld is ook een mooie metafoor. Het aanleren van nieuwe gewoontes of gedragingen vergelijk ik wel eens met leren dansen: Je leert het pas voor pas, soms stap je op tenen, soms verlies je je balans, maar uiteindelijk ontdek je je eigen ritme. En dat ritme hoeft absoluut niet perfect te zijn.




Zo pak je het aan!

Nu vraag je je misschien af: "Hoe pak ik dit dan aan?" Toonaangevende experts in gedragsverandering onderscheiden drie essentiële, overkoepelende elementen voor het ontwikkelen van nieuwe gewoontes: je doel, je gedrag en je omgeving (onder anderen Ben Tiggelaar, B. van den Putte, V. Lamme). Ik licht ze even toe:


1. Doel: De route naar verandering

In plaats van vage voornemens, stel je concrete doelen. Vraag jezelf af: "Wat wil ik echt bereiken? Waarom is dit belangrijk voor mij? Voor wie doe ik dit?" Soms is het voor jezelf, soms uit liefde voor een ander. Waar krijg je energie van? Dat is je uitgangspunt! Maak het persoonlijk, maak het specifiek en vooral: houd het eenvoudig.


2. Gedrag: De kracht van kleine stappen

Stel haalbare (leer-)doelen voor jezelf. Een stip op de horizon is vaak te vaag en lijkt onbereikbaar. Begin klein, want dat is wat je brein aankan. Start met nieuwe routines die je helpen groeien. Denk aan vijf minuten mindfulness, één gezonde maaltijd per dag, of één keer 'nee' zeggen als je normaal altijd 'ja' zegt. Vier je mini-succesjes als kleine overwinningen op jezelf.


3. Omgeving: Jouw persoonlijke 'dansvloer'

Analyseer je omgeving: welke factoren beïnvloeden je huidige gedrag? Wat verstoort jouw 'dans' en wat zorgt er nu voor dat je de juiste bewegingen maakt? Pas deze aan om gewenst gedrag te bevorderen. Creëer een omgeving die je uitdaagt, prikkelt en een beetje 'dwingt'. Gebruik cues: Hang inspirerende quotes op je spiegel, deel het met anderen, leg je hardloopschoenen klaar, zet gezonde snacks in het zicht (en vermijd ongezonde opties in huis om triggers te elimineren). Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken.


Aan het einde deel ik nog eens 9 praktische strategieën in drie video's waarmee je een gewoonte kunt aanleren en volhouden.


Het fundament

De growth mindset is de muziek waarop je danst. Zonder deze mindset is de kans op een harmonieuze dans aanzienlijk kleiner. Het gaat erom te geloven dat je vaardigheden en kwaliteiten niet vastliggen, maar ontwikkeld kunnen worden. Je focus leg je op leren in plaats van op presteren. Dan ook in plaats van: "'Ik kan dit niet', zeg je: 'Ik kan dit nog niet.'"


Breinbelemmeringen

Maar let op: ons brein kan ons soms flink in de weg zitten als het gaat om verandering. We hebben allemaal te maken met 'breinbelemmeringen' - hersenwetten die ons onbewust sturen. Denk aan de neiging om te kiezen voor wat we gewend zijn of hoe we vaak vastzitten in geautomatiseerde patronen.


En laten we eerlijk zijn: wie kiest er niet vaak voor 'korte termijn fijn, lange termijn pijn'?

Herkenbaar, toch? Denk aan het moment dat je met honger na een dag hard werken bij het tankstation jezelf die chocoladereep gunt... en je doet het! (korte termijn fijn). Om vervolgens te balen want je wilde minder suiker gaan eten en beter op je gezondheid gaan letten (lange termijn pijn). Het goede nieuws is: Door dit soort breinbelemmeringen (want er zijn er meer) te herkennen en er actief mee om te gaan, versterk je jouw growth mindset.



Krijtbord met tekst (LEER-)DOELEN en hersenillustratie, naast een kettlebell, dumbbell en gele appel op houten vloer. Houten achtergrond. Over nieuwe gewoonten aanleren, Groeibrein

Blijvende Groei

Echte verandering begint met een growth mindset en wordt versterkt door elke stap die je zet. Het is een zelfversterkend proces: hoe meer je groeit en je hier bewust van bent, des te sterker wordt je geloof in je eigen groeipotentieel. Het gaat erom de muziek van persoonlijke ontwikkeling te omarmen, waarbij elke stap, hoe klein ook, bijdraagt aan je unieke compositie.

Neem de tijd om je vooruitgang te erkennen, hoe klein deze ook mag lijken. Dit traint je brein om kansen voor groei te zien, in plaats van obstakels.


Plastisch fantastisch

Wat maakt ons brein zo bijzonder? Het is neuroplastisch, oftewel het is in staat tot verandering! Iedere uitdaging die je aangaat en elke poging die je onderneemt, biedt de mogelijkheid om nieuwe hersenverbindingen te vormen. Voor een optimaal leerproces heeft ons volwassen brein gerichte aandacht, focus en vooral diepe rust of slaap nodig. Dit laatste is cruciaal in het hele proces. Het besef dat je hersenen hiertoe in staat zijn versterkt jouw groeiovertuiging.


Dit is de kracht van de growth mindset: de overtuiging dat we kunnen groeien, leren en veranderen. Leer mindset triggers herkennen en vaste denkpatronen ombuigen naar groei!

9 Strategische Stappen om je Gewoonte te Starten en Vol te Houden

In drie korte video's van slechts 1 minuut deel ik 9 waardevolle handvatten die je helpen om een nieuwe gewoonte te omarmen en deze te integreren in je dagelijks leven. Ontdek hoe je deze gewoontes kunt verankeren in jouw gedachten, gedragingen en patronen.


Jouw 'Groeidans'

Met deze inzichten in handen is het tijd om in actie te komen! Kies één gewoonte die je wilt veranderen of aanleren en pas de drie essentiële vereisten toe: stel een helder doel, kies een haalbaar gedrag en creëer een ondersteunende omgeving. Bekijk de 1 minuut video's via onderstaande button (alleen via deze weg of Instagram te bekijken).






Meer over de growth mindset, oplossingen voor jouw team of organisatie? Neem dan contact op (info@groeibrein.nl) of bekijk het aanbod door op onderstaande foto's te klikken.




Comments


©Groeibrein sinds 2016 - Alle rechten voorbehouden 2024 

Volg Groeibrein:

  • White Instagram Icon
  • Pinterest - White Circle
bottom of page