top of page
Zoeken
Foto van schrijverSaskia Verhaeren, Groeibrein

Feedback vanuit een groeimindset


Een vrouwe met groene kleding en blond haar die opzij kijkt naar de tekst: Wis je dat? met een groeimindset je feedback ziet als leermoment. En de vraag: "Hoe zit dat?" Het logo van Groeibrein staat erop.

Effectieve feedback

Effectieve feedback is essentieel voor groei! Dat geldt voor iedereen! Toch kom ik het met grote regelmaat tegen dat feedback gegeven wordt op de prestatie, op de KPI's en waarbij niet gekeken wordt naar persoonlijke situaties en groei of 'the next step'. 


Welke mindset stimuleer je?

Je kunt met je feedback een growth- of juist een fixed mindset ‘aanzetten’. Voor wie nog niet weet wat een 'growth mindset' vat ik het héé kort samen: Met een growth mindset heb je de overtuiging dat je talenten, intelligentie en persoonlijkheid kunt ontwikkelen. feedback is dan een spiegel, een impuls tot nadenken om te kijken wat je kunt verbeteren, veranderen en waar groei mogelijk of nodig is.


Met een groeimindset is feedback eigenlijk een cadeautje! Het is een boodschap over de mogelijkheid dat je iets kunt veranderen en verbeteren. Dat is dus precies de primaire focus vanuit een groeimindset: Groei!

Vanuit een fixed mindset, ofwel de overtuiging dat je je talenten, intelligentie en persoonlijkheid niet echt kunt veranderen, is je primaire focus 'de prestatie'. Het goed overkomen en voorkomen van fouten. 'Goed zijn’ in plaats van ‘beter worden’.



Stimuleer een growth mindset door:

  • het normaliseren van feedback vragen. Maak het alledaags.

  • van effectieve feedback een gewoonte te maken.

  • de focus op ontwikkeling én (persoonlijke- of team-)groei te leggen.

  • feedback te geven met behulp van een growth mindset triggers. Bijvoorbeeld: feedback op de inspanning, hoe met eerdere feedback is omgegaan of hoe men geleerd heeft van een misser en dit heeft aangepakt.

  • naast feedback ook gebruik te maken van feed-up & feed forward.

  • het gebruik van groeitaal, zoals groeivragen en groeicomplimenten.

  • door fouten bespreekbaar te maken en hiervan te leren.

  • zelf rolmodel te zijn.

(meer manieren en tips vind je in de andere info-blogs van Groeibrein)



Je stimuleert een growth mindset door feedback te geven vanuit een mentaliteit van ‘leren en helpen leren’.


Hieronder vind je een handig hulpmiddel waarmee je feedback kunt geven vanuit een growt mindset. Het kan best lastig zijn om deze manier toe te passen, mensen vervallen snel in oude patronen. Onze hersenen kiezen al snel de weg die het minste energie kost.

Toch is het mogelijk, want ook hierbij geldt: "Oefening baart kunst"!


Tip: Stimuleer groeitaal om een leercultuur te versterken en de verbinding te vergroten. Gebruik de complimenten posters van Groeibrein als voorbeeld en inspiratie om elkaar vaker een groeicompliment te geven.



Groeibrein geeft mindset trainingen . Eén ervan is toegespitst op feedback vanuit een growth mindset. Bekijk het aanbod hier. Neem voor vragen contact op via info@groeibrein.nl of dit formulier.








Complimenten en feedback richtlijnen voor groeitaal. Growth mindset, vaste en groeimindset taal.





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page