top of page
Zoeken

Acht waardevolle hacks voor brein bewust leidinggeven in uitdagende tijden...

Foto van schrijver: Saskia Verhaeren, GroeibreinSaskia Verhaeren, Groeibrein

Met een blik op de toekomst!

Inclusief 50 tips en ideeën.


Leiderschap op afstand is een uitdaging! Leidinggeven aan 'wendbaar zijn' voor de toekomst ook. Ben jij leidinggevende of HR? Wil je kennis opdoen over hoe je dit aan kunt pakken vanuit de growth mindset en neurowetenschap? Inclusief 50 tips en ideeën! Lees dan beslist verder.



In de afgelopen periode hebben we gezien dat verandering veel impact heeft op medewerkers. Het gevoel van dreiging, alertheid en angst loopt uiteen. We zien medewerkers die hoog alert zijn én gealarmeerd, we kennen medewerkers die heel alert zijn maar niet gealarmeerd. Beiden situaties zijn zorgelijk omdat je brein en je lichaam veelvuldig en langdurig in de stressmodes staan. Door deze continue staat van paraatheid is focussen moeilijker. Hoe langer we thuiszitten en de verbinding met de werkvloer én elkaar verliezen hoe sterker het gevoel van dreiging en angst kan toenemen.


Wat kun je als leider en organisatie (online) doen om dit nu te temperen en een positieve wending te geven, gericht op wendbaarheid in de toekomst?


8 cruciale aandachtspunten én 50 tips & ideeën.


Breinmechanisme met impact!

Handig om voorafgaand te weten dat één van onze belangrijke brein-mechanismen, het ‘threat & reward-systeem’, bij veel mensen nu veelvuldig of langdurig naar ‘threat’ uitgeslagen is.

Dit systeem is gemaakt om ons te beschermen (stress-reactie) maar kan ons ook in de weg zitten. Je herkent het vast: emotionele en mentale uitputting ligt op de loer en focus en verbinding wordt steeds lastiger.


Jij, ik, wij allemaal hebben belangrijke sociale behoeften die nu bedreigd worden: Zo hebben we behoefte aan zekerheid, maar dat hebben we niet. We hunkeren ook naar verbondenheid en veiligheid, behoeftes die nu behoorlijk in het gedrang zijn gekomen. En ook onze behoefte aan autonomie is veranderd.


Dreiging op deze sociale behoeften zorgt voor stressreacties in het brein en in ons lichaam. Nu zijn we helemaal niet bestand tegen deze aanhoudende stress. Het gevolg is bijv. een overprikkelde prefrontale cortex. waardoor je moe wordt, je emoties niet de baas kunt en vervalt in onbewuste patronen. Langdurige stress zorgt voor een teveel aan cortisol en dat tast de hypocampus aan, het breindeel in het limbisch systeem, dat o.a. betrokken is bij leren en geheugen. Ook je darmen (je tweede hersenen) krijgen een opdonder, wat zorgt weer voor onvoldoende opname van belangrijke bouwstoffen.



Kortom: Stress heeft nadelige gevolgen voor je brein en body. Dat uit zich in gedrag, mindset, emoties, leervermogen, algeheel welbevinden, focus, samenwerking enz. Al met al bepaalt het of je goed kunt functioneren ja of nee.






Hoe kun je in deze crisis je medewerkers ondersteunen én je daarmee richten op de toekomst?

Acht waardevolle hacks:

1. Zorg voor zekerheden


Ons brein is een voorspellend orgaan: - Hoelang duurt het? – Welk pad volg ik? - Wat is de uitkomst? Bekijk het in het klein: Ik wil een kop hete thee pakken. Mijn brein voorspelt hoelang dat duurt (een paar sec.), hoe ik het doe (voorzichtig met mijn handen) en wat de uitkomst is (ik heb mijn kop hete thee veilig vast). Het zou ineens heel gek zijn wanneer dat een half uur zou duren, ik mijn thee over de grond gooi en ik de mok door de kamer slinger, als dat niet mijn intentie was.


In deze tijd kan het brein niet meer goed voorspellen! Wanneer we twee van deze drie cruciale vragen (duur, pad én uitkomst) niet kunnen beantwoorden schiet ons brein in de stress. Niemand weet hoelang deze situatie duurt, we weten niet altijd welk pad we op gaan én wat de uitkomst zal zijn. Momenteel voor velen de dagelijkse realiteit.


Dit kun je doen:

Verminder waar kan onzekerheden én vergroot zekerheden uit.

Zeven tips:

  • Benoem zaken die wel helder zijn en voorspelbaar. Leg hier vooral de nadruk op, vergroot het uit.

  • Zorg voor routines. Kondig online meetings op tijd aan, het liefst op vaste momenten in de week, zo wordt het een vaste gewoonte. Routines zorgen voor duidelijkheid en voorspelbaarheid.

  • Stel géén lange termijndoelen waarover je geen zekerheid kunt geven. Houd het bij korte termijndoelen die mensen helder en behapbaar zijn. Doelen die je brein niet kan visualiseren hebben nu weinig zin.

  • Manage verwachtingen. Zorg ervoor dat het duidelijk is wat van mensen verwacht wordt en wat medewerkers van de organisatie en leidinggevenden mogen verwachten. Dat geeft zekerheid.

  • Neem zoveel mogelijk onduidelijkheden weg. Vraag ernaar! Is er iets niet duidelijk? Wat wil je nog weten? Etc.

  • Zorg voor een goede, heldere, frequente communicatie zonder onduidelijke zaken. Geef bijvoorbeeld wekelijks een update (via video).

  • Geef vooraf aan wat medewerkers van de online meetings kunnen verwachten. Wat wordt van mij gevraagd, wat staat er op de agenda, welke werkvormen gebruiken we en wat zijn de spelregels (geluid, beeld, reageren op elkaar etc.).



2. Zorg voor verwantschap


Mensen hebben de behoefte om zich sociaal te binden, een eerste levensbehoefte. We willen graag ergens bij horen, dit gevoel van verwantschap geeft een positief gevoel van saamhorigheid en vaak ook veiligheid. Onze hersenen en de rest van ons lichaam zijn hier compleet op ingericht. In de evolutie heeft het ‘bij de tribe horen’, de kans op overleven vergroot. Wanneer we elkaar ontmoeten komen bijv. happy neurotransmitters (communicatiestoffen) vrij zoals dopamine, oxytocine en serotonine, waardoor we het gevoel van verbonden zijn vergroten.


Nu we fysiek niet of nauwelijks bij elkaar zijn is dat er een stuk minder. Wanneer je nu verbondenheid creëert of behoud heb je daar nu profijt van maar hoef je straks in de toekomst ook géén pleisters te gaan plakken.


Dit kun je doen:

Zorg voor verbinding én geef aandacht aan de ‘tribe’

Tien tips:

  • Zoek naar gemeenschappelijkheden. Benoem ze, maak ze zichtbaar (letterlijk!). Je kunt ze ook creëren door bijvoorbeeld allemaal in company kleuren te verschijnen, groepen te creëren op basis van gemeenschappelijkheden om in gesprek te gaan.

  • Doe regelmatig een persoonlijke check. Hoe is het ermee? Niet alleen online, een telefoontje, of live 1-op-1 is ook prettig voor de afwisseling.

  • Organiseer, waar mogelijk, fysieke afspraken in twee- of drietallen (in de buitenlucht). Laat het niet alleen afhangen van medewerkers. Wanneer je het organiseert geef je ook aan dat je dit belangrijk vindt. Zorg voor afwisseling zodat mensen op de hoogte en betrokken bij elkaar blijven.

  • Werk meer samen. Organiseer manieren waarop mensen in tweetallen of in een klein groepje aan een (deel-)project werken. Dus niet alleen maar solo. Dat kan ook via ZOOM, sparrend en typend en met allerlei online tools of buiten via een walk & talk.

  • Ga langs bij je werknemers, wanneer het mogelijk is. Lever bijvoorbeeld een sprankelende nieuwjaarswens af.

  • Zorg bij online meetings naast ‘en masse’ regelmatig voor kleinere groepen en wissel deze groepen, als dat kan, af. Bij kleinere groepen heb je meer overzicht en is er meer ruimte voor eenieder.

  • Zet het beeld aan bij online meetings. Maak de afspraak dat je elkaar hoort én ziet. Je creëert geen verbondenheid wanneer je naar een zwart schermpje met een naam staart.

  • Zorg voor technische oplossingen. Heeft je medewerker niet de juiste middelen, maak dit dan technisch wél mogelijk. Elkaar zien & horen, in de ogen kijken zorgt voor meer contact en een gevoel van verbonden zijn.

  • Doe wat leuks! Een toffe verassing zorgt voor een welkome dopamine shot, dat is goed voor onze mood! Een online event met een game-element waarbij mensen samenwerken geeft een hoop plezier. Samen plezier maken verbindt.

  • Zorg dat er ruimte is voor iedereen die zijn/haar verhaal wil doen, niet alleen voor diegenen die ‘het hardste roepen’. Schrijf bijv. alle namen op briefjes en stop ze in een pot. Trek vervolgens steeds een naam die het woord neemt tot de pot leeg is. Of geef virtueel de ‘talking-stick’ door, in de vorm van een voorwerp vanuit de organisatie (bijv. die paraplu uit het kerstpakket).




3. Zorg voor veiligheid


Veiligheid geven kan mensen meer zelfvertrouwen én vertrouwen geven. Dit gaat gepaard met de aanmaak van de het geluks-hormoon serotonine en bindingshormoon oxytocine. Als er te weinig serotonine wordt vrijgegeven kan dit zorgen voor een lusteloos depressief gevoel. In de juiste hoeveelheid geeft het een prettig en geborgen gevoel. Werk je nú aan veiligheid voor medewerkers, dan zorg je ervoor dat je daar nu voordelen uithaalt en voorkom je grotere problemen in het vooruitzicht.






Dit kun je doen:

Blijf kalm, mild, optimistisch en gebruik groeitaal

Acht tips:

  • Ben je leidinggevende, dan kun je ook, op gepaste wijze, je eigen onzekerheden laten zien. Zo biedt je ruimte aan anderen, om dat ook te doen.

  • Blijf optimistisch! Wanneer je blijft klagen over wat er niet is, dingen in de spotlights zet die angst oproepen, verhoog je het stressniveau bij mensen.

  • Blijf zelf kalm.

  • Wees mild naar elkaar. Elke (thuis-)situatie is anders.

  • Geef ruimte om ook te praten over fouten die gemaakt zijn. Het is nu eenmaal een andere situatie waarbij sneller fouten gemaakt kunnen worden. Haal er lessen uit. Leren van fouten is een onderdeel van de groeimindset.

  • Gebruik externe groeitaal, zoals complimenten en feedback vanuit de groeimindset. Groeitaal stimuleert de ander tot een open leerhouding, groei en zorgt voor verbondenheid en acceptatie.

  • Geef waardering voor de betrokkenheid, flexibiliteit, input etc.

  • Geef ruimte om hulp te vragen, zonder hulpeloos te zijn (groeimindset).




4. Kom tegemoet in de mate van behoefte aan autonomie


Jouw behoefte aan autonomie is anders dan de behoefte van jouw collega. Mensen hebben allemaal in meer of mindere mate behoefte hieraan. De één vindt het fijn om wat meer begeleid te worden (op afstand), de ander wil juist meer losgelaten worden en vind het tof om bijv. meer initiatief te tonen. Die behoefte kan, nu we vaak of alleen maar online werken, anders zijn dan in de situatie voordien.





Voelen mensen zich bedreigt op hun autonomie (teveel of te weinig) dan wordt de het beschermingsmechanisme getriggerd (stress-systeem) en hebben langdurige stressresponses direct of indirect nadelige gevolgen. Medewerkers voelen zich niet begrepen, verloren, kruipen weg of worden boos.


Dit kun je doen:

Achterhaal de behoefte, vraag om input en geef keuzemogelijkheden.

Zes tips:

  • Bepaal samen eind of tussendoelen. Sommige medewerkers hebben voldoende aan einddoelen en weten de weg. Andere medewerkers vinden het prettiger om samen tussendoelen te bepalen.

  • Vraag dus na waar de behoeftes liggen. Stel vragen als: “Wil je vaker contact”, “Wat heb je nog nodig?”, “Heb je zo voldoende informatie?”, “Wil je samenwerken”, “Wil je je eigen tijden invullen?”

  • Geef waar mogelijk keuzemogelijkheden. Denk aan kiezen uit projecten of opdrachten, met wie je samenwerkt, de mate van hulp en contactfrequentie etc.

  • Geef keuze in werktijden. Sommige medewerkers die veel vanuit huis werken hebben te maken met kinderen thuis, een ander werkritme etc. Belangrijk is om ruimte te geven voor andere werktijden. Zo geef je ook hier weer keuzes.

  • Vraag vooraf om input, door bijv. door sheets in te laten leveren voorafgaand aan de sessie. Zo betrek je mensen vooraf, maak je gebruik van hun inbreng, geef je ze ook de mogelijkheid om initiatief te tonen.

  • Vraag tijdens online sessies om reacties, opinies en input. Zo laat je mensen meedenken en geef je ruimte om hun aandeel te leveren. Vraag aan het einde om input voor de volgende meeting. Waar kan alvast over nagedacht of wat kan tussentijds ontwikkeld worden? Werk hierbij bijv. met een online whiteboard of andere tool.



5. Stimuleer ontwikkeling

Wij mensen zijn lerende wezens en we zijn hier ook voor ingericht, iedereen wordt geboren met een groeimindset. We leren van jongs af aan belangrijke en minder belangrijke dingen én van de vele ervaringen die we blijven opdoen. Door deze ervaringen wordt die groeimindset bij vele mensen getemperd, onder een dikke deken gestopt en een vaste mindset viert de boventoon! Een vaste mindset belemmert alle ontwikkeling, op welk vlak dan ook. Voor veel mensen blijft het belangrijk, ook in deze coronarollercoaster om te kunnen blijven groeien.




In deze tijd heeft de één minder last van mentale druk dan de ander. Er zijn medewerkers die de tijd genomen hebben om te reflecteren op hun leven. Ze komen tot de ontdekking dat ze willen groeien of willen leren flexibel te anticiperen op veranderingen. Geef ruimte voor deze behoeften. Mensen die nieuwe dingen leren, stappen maken in groei, ervaren intrinsieke beloningen (dopamine). Van nieuwe dingen leren gaan ogen weer sprankelen! Dat kunnen we nu wel gebruiken. Ook als team kun je iets nieuws oppakken en mét elkaar groeien. Dit geeft hernieuwde energie en zorgt voor verbondenheid! Dit werkt alleen wanneer je werkt aan een solide fundament voor groei en dat is de 'growth mindset'. Wakker deze groeimindset aan! Het fantastische is dat een groeimindset je meer wendbaar maakt, niet alleen nu maar levert ook profijt op in de toekomst! Een cultuur van continuous learning, flexibeler meebewegend met verandering.


Dit kun je doen:

Stimuleer de ontwikkeling van een growth mindset in medewerkers en creëer een cultuur van continuous learning.

Vijf tips:

  • Stimuleer een groeimindset. De zogeheten growth mindset is het fundament van alle groei en succes! Het gaat om een grondhouding waardoor je meer uit jezelf haalt. Deze mindset zorgt o.a. voor (mentale) wendbaarheid, een open leerhouding, verlaging van stressreacties en bevordert groei. Een vaste mindset belemmert dit.

  • Spreek groeitaal met elkaar. Externe groeitaal is een manier van spreken waarop je ontwikkeling bij anderen stimuleert. Groeitaal zorgt ook voor openheid en verbinding. Dit kun je leren en is onderdeel van de growth mindset.

  • Maak kenbaar dat er ook nu ruimte is voor (persoonlijke) ontwikkeling en dat hier ontwikkelbudget voor is. Heel veel kan online, de mogelijkheden zijn legio en vaak heel waardevol. Ontdek bijvoorbeeld het Mindset Mentor Traject.

  • Zoek met je team uit waarin jullie willen groeien of wat er nodig is om te groeien én pak dat op. Organiseer hiervoor een online brainstormsessie (bijvoorbeeld met een tools als Mentimeter, Padlet, Miro) of gesprekken om te achterhalen waar behoeftes liggen.

  • Zorg voor een beleid op leren en ontwikkelen, die zorgt voor wendbaarheid (en weerbaarheid) van medewerkers. Creëer een cultuur van continuous learning (die voortvloeit vanuit de growth mindset)



6. Stimuleer vitaliteit


Medewerkers die lang stil zitten worden er mentaal en fysiek niet gezonder op. Ook het beeldscherm staren, het minder in contact zijn, is niet bevorderlijk voor ons brein, de rest van ons lichaam en je mindset. Zo worden wanneer we stil zitten minder 'happy hormones' aangemaakt en herstellen hersencellen minder goed. Te weinig rust geeft overbelasting van onze prefrontale cortex en stress doet delen in onze hersenen krimpen en zorgt algehele malaise van het lichaam.


Dit kun je verminderen of voorkomen door vitaliteit te bevorderen!



Lichaam en brein zijn continu en onlosmakelijk met elkaar verbonden. We bevinden ons altijd in een zekere ‘state of mind’. Hiermee bedoel ik brein en body die in een zekere staat zijn. Bijv. in een staat van stress, slaap, opwinding, rust, focus. Momenteel zijn velen van ons vaak in een staat van alertheid, wat mentaal én fysiek nogal wat van ons vraagt én aanhoudende stress al helemaal. Een vitaal brein ondersteunt de groeimindset.


Dit kun je doen

Stimuleer gezonde gewoontes

Vijf tips:

  • Stimuleer beweging. Maak bijvoorbeeld een groep aan in een wandelapp en maak er een spel van. Plan wandelmeetings in. Zo ben je veiliger buiten, overleg je, ben je in contact én in beweging.

  • Zorg voor zelf voor rust. Bouw rustmomenten in tussen online-overleg en plan voldoende breaks in.

  • Zorg voor beleid op vitaliteit. Juist nu!

  • Bied online workshops aan om medewerkers tips en tools te geven om zich fysiek te versterken. Zoals workshops over ademhaling, gezonde voeding en slaap.

  • Zorg voor een mentale boost! Groeibrein heeft hier een mooi (maatwerk) aanbod voor! Organisaties als de provincie Zeeland, GR De Bevelanden, gemeente Breda, de Vrije Universiteit van Amsterdam, Leiden University en vele anderen gingen al voor. Bekijk de aanbevelingen om Groeibrein of op mijn LinkedInpagina en/of vraag naar de mogelijkheden.



7. Stimuleer focus


Niemand heeft wat aan negatief geladen sessies en calls die 'gemicromanaged' worden en waar de onzekerheden grootschalig ten toon gespreid worden. Je focus daalt dan al snel naar een dieptepunt. Aandacht en focus liggen dicht bij elkaar. Focus betekent dat je je aandacht specifiek richt en je daarop concentreert. De kunst daarbij is je niet te laten afleiden door interne en externe prikkels.

Bij teveel onzekerheden, stress, weinig autonomie, gebrek aan verbondenheid slaat je brein als het ware 'tilt' en ervaar je lichamelijke reacties waardoor je aandacht richten bemoeilijkt wordt.


De veelvuldig ongebruikelijke manieren van communiceren (plat beeld in plaats van fysiek) maakt ook dat het lastiger is om focus te houden. Het kost onze hersenen extra energie omdat het informatie mist en andere wegen moet vinden dan de gebruikelijke.



Dit kun je doen:

Geef aandacht aan de andere onderwerpen: zekerheden, verwantschap, veiligheid, autonomie, vitaliteit en dankbaarheid. Zorg voor het spacing-effect, brain-breaks en interactie.

Allereerst: Om de aandacht en focus van medewerkers te vergroten is het belangrijk om sowieso aandacht te bieden aan de andere aandachtspunten in dit info-blog! Mensen die zich veilig voelen, meer weten waar ze aan toe zijn, die vitaler zijn, de verbinding vinden, voldoende autonomie kennen en verder willen groeien of hierin gestimuleerd worden, zullen zich eerder focussen op wat voor team of organisatie belangrijk is én meer betrokken zijn. Daarnaast kun je ook op praktische wijze de aandacht en focus vergroten:


Zeven tips:

  • Zorg voor momenten van reflectie tijdens een meeting. Na bijvoorbeeld 20 min. in gesprek zijn over een onderwerp geef je eenieder een aantal minuten de tijd om het te laten bezinken en er iets over op te schrijven, samen te vatten of praktische toepassingen ervan te bedenken. Dit verzamel je (voor het vervolg).

  • Zorg voor het ‘spacing’ effect. Je verspreid informatie of diepgaander zaken over meerdere sessies en space (pauzes) ertussen. Je zorgt hierbij voor herhaling, reflectie en/of oefening. Zo blijft het beter 'hangen' en is wordt focus vergroot.

  • Zorg voor interactieve brain-breaks zoals bijvoorbeeld samen ‘the wave’ doen, of een ‘high five’ doorgeven. Of wat dacht je van een gezamenlijke ademhalings- of juist een bewegingsoefening? Een break kan ervoor zorgen dat de focus er daarna weer is én je hebt samen ook nog eens plezier!

  • Zorg voor interactieve werkvormen. Alleen praten en luisteren houdt de aandacht van mensen niet vast. Denk aan stellingen waarbij mensen hun hand kunnen opsteken, of vragen waarbij mensen via de chat kunnen reageren, laat zinnen van elkaar afmaken, gebruik foto's die eenieder inbrengt als leidraad, gebruik een online prikbord of woordveld, ga uiteen in ‘break-out rooms’ (ZOOM) waarin kleinere groep of teams over 1 onderwerp spreken om het vervolgens samengevat weer in te brengen in de gehele groep.

  • Kijk af en toe even weg van het beeldscherm. Kijk naar het verste punt in de ruimte, het liefst naar buiten. Dan kun je daarna weer beter focussen op het beeldscherm. Geef het vooraf als tip mee zodat iedereen weet dat als iemand even wegkijkt, dit geen desinteresse is.

  • Plan kortere sessies dan bij fysieke bijeenkomsten. Het is handig om te werken in blokken van ongeveer 45 minuten tot maximaal één uur.

  • Plan breaks in na 45 min. of een uur (koffie/thee, toilet bezoek).



8. Wees dankbaar


Dankbaarheid zorgt voor een positieve chemische cocktail die door ons lichaam vloeit. Het klinkt tegenstrijdig om in deze roerige tijd dankbaar te zijn, toch zorgt het voor positieve vibraties naar mensen om je heen en je eigen gezondheid heeft er ook baat bij! Nu én in de tijd die voor je ligt. Dankbaarheid heeft meetbare positieve effecten op organen en onze hersenen. Het gaat om neurotransmitters die je stemming beïnvloeden zoals serotonine en oxytocine. Neurotransmitters die geassocieerd worden met cognitie en plezier, zoals dopamine. Ook cytokinen, betrokken bij het immuunsysteem en het stresshormoon cortisol.



Dit kun je doen:

Deel dankbaarheid en maak het zichtbaar

Vier tips:

  • Spreek het uit! Wees een rolmodel, het werkt aanstekelijk! Wees dankbaar voor elkaar, voor je medewerkers, en hun inzet én voor wat er wél is en vertel dit! In het begin is dat misschien onwennig, maar dat is met alles wat nieuw is.

  • Laat ook anderen uitspreken waarvoor ze dankbaar zijn. Doe dat het liefst in de gehele groep.

  • Maak een woordveld (bijvoorbeeld in Mentimeter) met woorden waarvoor je dankbaar bent. Dit wordt dan meteen visueel gemaakt. Je ziet dan ook meteen overeenkomsten. Waar zijn meerder mensen dankbaar voor? Overeenkomsten zorgen weer voor verbinding. Print het daarna uit en gebruik dit bijvoorbeeld aan de start van een volgende meeting of als mooie hand-out nadien. Een positieve vibe in je mailbox!

  • Stuur een kaart, een presentje o.i.d. waaruit je dankbaarheid blijkt in woorden en daden. Deze verassing zorgt ook weer voor verbinding en the happy hormone: dopamine!


Deze acht belangrijke richtlijnen en de vele tips zullen jou, je team(s) helpen gedijen in deze uitdagende tijden!


Wil je een stevige basis leggen voor alle ontwikkeling, wendbaarheid, een open leerhouding én (persoonlijke)groei in mens, team en organisatie? Neem dan contact op, ik leg je graag uit hoe dat werkt vanuit de growthmindset & neurowetenschappelijke kennis. Een (kennismakings-)afspraak is via deze link zo gemaakt of gebruik info@groeibrein.nl




DE TOEKOMST

Een toekomst waarin wendbaarheid belangrijk is én weerbaarheid key, voor duurzaam inzetbare medewerkers. Vergroot ontwikkeling door te starten met een stevig fundament vanuit de growth mindset theorie en neurowetenschap.

Groeibrein is CRKBO geregistreerd.

In de afgelopen periode heb ik al veel teams en organisaties trainingen mogen geven. Zoals aan teams van ANWB, UVW, gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, Douane, Vrije Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, jeugdzorg etc. Afgelopen jaar voornamelijk online. We stemmen samen af wat nodig is omdat iedere situatie en organisatie anders is. Sommigen kiezen voor één, andere voor meerdere sessies of een mooi traject.


Groeibrein geeft advies op het gebied van de growth mindset en brein bewust handelen (in teams), fungeert als mentor, geeft sprekerssessies (ook online) en trainingen.


Groeibrein staat voor blended learning. Trainingen en Mindset Mentor trajecten kunnen aangevuld worden met:

  • mindset mentorgesprekken

  • de online leeromgeving van Groeibrein en

  • een planner/journal.

Naar het aanbod van Groeibrein via deze link: Aanbod| groeibrein | breda, growth mindset training


Plan een afspraak in via info@groeibrein.nl of bel:: 06 28889013


Groet, groei & goeds,

Saskia Verhaeren



Comments


bottom of page